Vår historia

Från Sveriges första vägkrog till ett fint slottshotell

Hur det började

Året är 1930. Sveriges Riksdag beslutar om fri trafik på vägarna och bilturismen håller på att bli ett begrepp. Detta är inget som går omärkt i trakterna kring Gränna, då många resenärer på den dåvarande Riksettan mellan Stockholm och Skåne stannar och rastar vid den hänförande utsikten över Vättern. Inte minst på Gyllensvaans ägor vid Ravelsmark märks denna förundran över den vackra vyn, och ryttarmästare Gyllensvaan börjar planera för Sveriges första motell och vägkrog.

Invigdes år 1933

Ursprungsidén var en bensinmack och kiosk, men med det växande antalet bilturister insåg familjen snart att efterfrågan krävde både kaffeservering och matsal. Huset byggdes som en kopia av Bollnässtugan på Skansen och kompletterades med fem småstugor på terrängen för övernattande gäster. På midsommarafton 1933 invigdes Gyllene Uttern, men redan året därpå var det dags att utöka med matsalar och rum i en ”bastant och ordentlig huvudbyggnad”.

Ett slott byggdes

Så småningom stod där en rustik slottsborg, inspirerad av Visingsborgs slottsruin, Brahehus och familjens egna slott Västanå, några kilometer bortom Gränna. Trappstegsgavlarna har sin förlaga på apotekshuset i Visby, och vigselrummet byggdes med slottskapellet på Läckö som inspiration. Det visade sig snart att vigselrummet var ett lyckat drag, då kapellet kom att bli ett av Sveriges populäraste. Under 50- och 60-talet hände det att så många som 17 par vigdes här under en och samma dag!

[instagram-feed user=jplws331]