Gyllene Uttern
Sveriges första motorhotell
Gyllene Uttern tar form
Året är 1930. Sveriges riksdag beslutar om fri fart på vägarna och bilturismen blir ett begrepp. Detta märks inte minst i trakten kring Gränna- och på familjen Gyllensvaans ägor vid Ravelsmarks ängar. Mängder av resenärer på den dåvarande riksettan mellan Stockholm och Helsingborg stannar och rastar vid den hänförande utsikten. Ryttmästare Gyllensvaan ser tidigt potentialen och planerna för det som kommer att bli Sveriges första motell och vägkrog tar form.
Ursprungsidén var en bensinmack och en kiosk men med det växande antalet bilturister insåg familjen snart att efterfrågan krävde både kaffeservering och matsal. Huset byggdes i allmogestil som en kopia av bollnässtugan i skansen och kompletterades med fem småstugor i terrängen för uthyrning till övernattande gäster. Gyllene Uttern invigdes midsommarafton 1933.
Dags att utvidga
Redan året därpå var det dags att utvidga med matsalar och hotellrum i en ”bastant och ordentlig huvudbyggnad”. En rustik slottsborg i form av en ruin byggdes med inspiration från Visingsborgs slottsruin på Visingsö, Bahehus på Grännaberget och familjens eget slott Västanå några kilometer bort. Därav kommer det sig att delar av hotellet är byggt i 1600-talsstil, medan andra delar andas 1200-tal.
Mycket arbete lades på borgruinens inredning som fick prägel av ett barockslott. Taken täcktes av målningar utförda av Johan Wiberg, inspirerade av målningarna på Läckö slott. Väggarna täcktes av handmålade kopior av barockens mästare och rummen möblerades med stilenliga möbler.
En ny skepnad
År 1937 bytte ruinen skepnad och förvandlades till ett slott. Huvudbyggnaden hade då försetts med trappstegsgavlar. Förvandlingen av huset förklarade byggherren så här i Smålands folkblad 15 maj 1937 ”Ruinen hade det felet att det verkade lite för originellt. Nu passar byggnadsverket på ett annat sätt in i landskapet och verkar icke heller så amerikanskt upp-konstruerat”.
Trappstegsgavlarna har sin förlaga på apotekshuset i Visby. Borgruinen fick ytterligare en våning med gästrum. Man byggde ännu en hotellbyggnad, det så kallade nya hotellet som bara innehöll hotellrum. Detta är numera Braheflyglen. Antalet småstugor uppgick nu till sjutton stycken.
Genom åren har nya ägare fortsatt att utveckla och byggt vidare på anrika Gyllene Uttern. Med moderna hotellrum, konferenscenter, inglasad veranda och terrass mot Vättern och Visingsö. Men den pampiga slottsborgen är sig lik-och utsikten är precis lika hänförande.
Välkommen till dagens Gyllene Uttern