På svenska In English Auf deusch | Facebook

 
ETT LEVANDE MONUMENT
 
 
 

Året är 1930. Sveriges riksdag beslutar om fri fart på vägarna och bilturismen håller på att bli ett begrepp. Detta märks inte minst i trakten kring Gränna – och på familjen Gyllensvaans ägor vid Ravelsmarks ängar. Mängder av resenärer på den dåvarande Riksettan mellan Stockholm och Skåne stannar och rastar vid den hänförande utsikten. Ryttmästare Gyllensvaan ser tidigt potentialen och planerna för Sveriges första motell och vägkrog tar form...

Ursprungsidén var en bensinmack och en kiosk men med det växande antalet bilturister insåg familjen snart att efterfrågan krävde både kaffeservering och matsal. Huset byggdes som en kopia av Bollnässtugan på Skansen och kompletterades med fem småstugor i terrängen för uthyrning till övernattande gäster. Gyllene Uttern invigdes midsommarafton 1933. Redan året därpå var det dags att utvidga med matsalar och hotellrum i en ”bastant och ordentlig huvudbyggnad”.

En rustik slottsborg byggdes med inspiration från Visingsborgs slottsruin på Visingsö, Brahehus på Grännaberget och familjens eget slott Vänstanå några kilometer bort. Därav kommer det sig att delar av hotellet är byggt i 1600-talsstil, medan andra delar andas 1200-tal. Trappstegsgavlarna har sin förlaga på apotekshuset i Visby och vigselrummet byggdes med slottskapellet på Läckö slott som förebild. Ett lyckat drag visade det sig, kapellet kom att bli ett av Sveriges populäraste vigselkapell. Under 1950- och 60-talet hände det att så många som 17 par vigdes här under en och samma dag!

Genom åren har nya ägare fortsatt att utveckla och byggt vidare på anrika Gyllene Uttern. Med moderna hotellrum, konferenscenter, inglasad veranda och terrass mot Vättern och Visingsö. Men den pampiga slottsborgen är sig lik – och utsikten är precis lika hänförande.
 

 
 

 

© 2017 Gyllene Uttern Hotel Group
Tel: 0390 108 00 | E-post: info@gylleneuttern.se
Skicka en konferensförfrågan |